HAMİLEYKEN BAKIMLI OLMAK ZOR DEĞİL…

admin Temmuz 28, 2017 0

Hamilelik her ne kadar doğal bir olgu olsa da ruhumuz kadar vücudumuz da büyük bir değişime uğramaktadır. Vücudumuzun uğradığı bu ani değişimle birlikte ilk üç ay yaşadığımız mide bulantıları, artan hormonların etkisiyle yüzümüzde sivilcelerin çıkması, cilt lekelerinin oluşması ve ilk zamanlar hamileliğin verdiği yorgunlukla birlikte zamanla aldığımız kilolar da işin içine girdikçe kendimizi kötü hissedebiliriz.

Başlangıçta ruhen yaşadığımız mutlulukla fiziksel olarak yaşadığımız değişimler arasındaki farklar bizi psikolojik olarak arada bırakıp olumsuz etkileyebilir. Aslında yaşadığımız tüm bu süreçler normal olup yapacağımız ufak tefek dokunuşlarla kendimizi yormadan hamileyken de bakımlı olabiliriz. Yani vücudumuza gereken önemi verirsek aynı zamanda sağlıklı ve psikolojik olarak da mutlu bir hamilelik dönemi de geçirebiliriz. Bugünkü yazımda gebelik dönemimde sağlıklı kalıp bakımlı olabilmek için neleri yapıp neleri yapmadığımı yazdım.

SAÇ BAKIMI

Bu dönemde şüphesiz benim gibi çoğu kadını da en mutlu eden değişim hızla uzayan saçlar oluyor. Bu dönemde saçların hiçbir şekilde boyanmaması, saç düzleştirme (formaldehit ) ve perma gibi işlemlerin yapılmaması gerekiyor. Özellikle saç boyasının içinde bulunan P-feniledediyamin maddesi ve saç bakım ürünlerinde bulunan Dietanolamin (DEA) son derece zararlıdır.

Saçlarımız için yapacağımız en temel bakım ise içeriğinde kimyasal olmayan doğal şampuanlar tercih etmek olmalıdır. Ben de gebeliğim boyunca saçım için parabensiz (parabenler koruyucu maddedir, çeşitli kanser türleri üzerinde etkisi vardır ve vücudunuzun hormon sistemini bozabilir. Propil, butil, izopropil, izobutil ve metil parabenler), silikonsuz yani cildin nefes almasını engellemeyecek, içinde Polietilen Glikol (kansorejen madde) ve Sodyum Lauryl Sülfat (şampuanın köpürmesini sağlayan ve cildin dengesini bozan) madde içermeyen doğal aktif içerikli bir şampuan kullandım. (Maalesef ki marka adı yazamıyorum)

Bu dönemde ayrıca saçlarımın sağlığı ve bakımı için de sıcak banyo yapmaktan kaçındım. Çünkü sıcak suyla banyo yapmak saça zarar vereceği gibi saçın doğal parlaklık ve canlılığını da yitirip çabuk yağlanmasına sebep oluyor.

EL VE YÜZ BAKIMI

Bebeğin gelişimindeki en önemli zaman ilk üç aydır. Normalde ellerime sürdüğüm vazelini de gebeliğim boyunca kullanmadım. Vazelinin içinde bulunan parafinin karaciğere zarar verdiğini ve özellikle gebelik döneminde kullanılmaması gerektiğini okumuştum. Aynı zamanda vazelin petrol rafinelerinden elde edilen sentetik bir ürün olduğu için gebelikte kullanılmaması gerekiyor. Ben ellerim için kimyasal içermeyen nemlendirici bazlı ürünler tercih ediyorum.

İlk zamanlar yüzümde çıkan sivilceler için de hiçbir müdahalede bulunmadım. Yapılan araştırmalarda sivilce ilaçlarının doğumsal anomilere sebep olacağı kanıtlanmıştır.

MAKYAJ

Gebeliğimin ilk üç ayında da makyaj yapmaktan kaçındım. Özellikle rujun içinde bulunan kurşun hamileler için son derece zararlıdır. Uzun süre dudaklarda duran ruj hamilelikte vücutta kurşun biriktirir ve bebek için de son derece zararlıdır.

Cilt gözeneklerini kapatan makyaj malzemelerine gelince cildin hava almasını engelleyerek zararlı olup sivilce ve akne oluşumuna zemin hazırlıyorlar. Ben cilt bakım ürünleri olarak yağsız temizleyiciler ve nemlendiriciler tercih ediyorum. Ekstra yağlanmayı önlemek için de alacağınız ürünün astrenjan içermemesine dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda bu içerikteki ürünler retinoid ile birlikte akne tedavisi için de kullanılabilirler son derece zararlıdırlar. Gebelikte düşüğe ve doğum kusurlarına sebep olabilirler.

İlla makyaj yapacaksanız da doğal maddelerden üretilmiş makyaj malzemelerini tercih etmelisiniz. Hamileyken cildinize zarar verecek saliklik asit veya benzoil peroksit içeren ürünlerden kaçınmalısınız.

Ojelerde ve tırnak cilalarında bulunan formaldehit, ftalat ve metilbenzen gibi maddeler de gebelikte gelişimsel problemlere sebep olabileceğinden kullanılmamalıdır.

CİLT BAKIMI

Artan kilo alımıyla birlikte cildimizde çatlaklar oluşabilir. Ben her iki gebeliğimde de cilt çatlaklarının oluşmasını azaltmak için kakao ve lanolin bazlı kremleri kullanarak bol bol su içtim. Gebelikte su tüketimi vücutta çatlakların oluşmasını engelleyen mucizevi bir çözümdür.

Ayrıca doğumdan sonra vücudun deforme olmaması için hamilelik sırasında çok uzun süren çok sıcak banyolardan kaçınmak gerekiyor. Gebelik için en uygunu ılık duş almak. Ilık duşu hem bebeğimi rahatlatacağından hem de kan dolaşımımı hızlandırması açısından tercih ediyorum.

Gebelik sürecinde vücudumuzu ve karnımızı hindistan cevizi yağı ile de yağlayabiliriz. Aynı zamanda bu süreçte ceviz ve badem tüketmek de cilt sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

GÖĞÜS BAKIMI

İlk gebeliğimde de ikinci gebeliğimde de göğüslerimin sarkmasını önlemek için ılık duş aldıktan sonra göğüslerimi günde iki defa soğuk suyla yıkadım.

Vücudumun çatlamaması için de her akşam karnıma, basenlerime ve kalçama sürdüğüm yağdan göğüslerime de sürdüm.

GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN

Güneşten korunmak için kullanacağımız koruyucu kremlere de gebeliğimiz boyunca dikkat etmemiz gerekiyor. İçerisinde oksibenzon, avobenzone ve octinoxate bulunan ürünleri kullanmamalı içinde zink oksit veya titanyum diyoksit içeren ürünler kullanmalıyız. Ben ikinci gebeliğimin 32.haftasında tatile gittim ve doktorumun önerdiği bilinen bir markanın,içerisinde oksibenzon, avobenzone ve octinoxate bulunmayan koruyucu kremini kullandım.

TÜY DÖKÜCÜ KREMLER

Gebelikte tüy dökücü kremler asla kullanılmamalıdır. Tüy dökücü kremlerin içeriğinde tioglikolik asit denilen zararlı madde bulunur.

PARFÜM VE DEODORANTLAR

Yaptığım araştırmalar sonucunda ter bezlerini tıkayıp terlemeye engel olan ürünlerin gebelikte kullanılmasının zararlı olduğu bilgisine ulaştım. Özellikle antiperspirant deodorantlar (Aliminyum chlorohydrate, aluminium zirconium içerir) kullanımı gebelikte alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğinden kullanılmamalıdır.

Ayrıca içinde alüminyum klorür hekzahidrat bulunan ürünler de kullanılmamalıdır. Bu madde de terleme önleyici ürünlerde çokça bulunuyor.

Parfümlerde ise yüksek alkol içeriği fitalat gibi kimyasalların kullanıldığı bazı parfümler solunum, cilt ve hormonal sorunlara neden olabilirler. İçeriğinde sentetik kokular, mineral yağlar ve parabenlerin olduğu ürünler tercih edilmemelidir. Doğal içeriğe sahip olan parfüm ve deodorantlar, doğal yağlar ve özlerden yapılmış hafif kokular, zencefil ve narenciye gibi doğal özler ile yapılmış parfümler ve güçlü kokular yerine daha hafif kokular tercih edilmelidir.

DİŞ MACUNU

Peroksit içermeyen diş macunları tercih edilmelidir. Gebelikte aldığımız kalsiyumun önemli bir kısmı dişlere gittiği için dişleri düzenli fırçalamak, ceviz ve badem tüketmenin de faydasını görebilirsiniz.

VARİS OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN

Hamileliğin son dönemlerinde de bacaklarda varisler görülebilir. Uzun zaman aynı pozisyonda durmamak ve bol bol yürüyüş yapmak gerekir. Ben gebeliğim boyunca her gün düzenli yürüyüşler yapıp haftada 1 gün de hamile yogasına gittim.

Varis oluşması durumunda da bacaklarımızı yükseğe kaldırarak, fazla ayakta durmayarak, hafif egzersizler yaparak ve düzenli olarak varis çorabı kullanımı ile bu şikayetleri en aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda C vitamini alımı da varis ağrılarının azalmasına yardımcı olacaktır. Unutmamalıyız ki varisler toplardamar genişlemesi sonucu oluşur ve ne kadar hareket edersek artışını da o kadar engellemiş oluruz.

 

Tüm bunlara dikkat ettiğimiz takdirde hamileyken de bakımlı ve sağlıklı kalabiliriz.

 

Sevgiyle kalın…

Yorum Yaz »