Anne sütünü arttırmakla ilgili belki de binlerce yazı, makale ve araştırma vardır. Ben de birinci gebeliğimde her anne gibi ‘acaba sütüm yetiyor mu’ diye kaygılanıp, araştırmalar yapıp bir sürü de kitap okumuştum. Fakat zamanla bu kaygılarımı bir kenara bırakıp sadece bebeğime odaklanarak, çalışıyor olmama ragmen oğlumu 26 ay boyunca emzirmiştim. Nasıl mı?
26 aylık emzirme sürecimde keşfettiğim formül;
İstek ve konsantrasyon + İstikrar ve kararlı olmak = EMZİRMEK
Bana göre emzirmenin en temel noktası istek ve konsantrasyondan geçiyor. İnanarak istersek yapamayacağımız hiç bir şey yok zaten. Sonrasında da en önemli nokta istikrarlı ve kararlı olmak. İstek ve konsantrasyon, istikrar ve kararlı olmakla birleşince bir annenin önünde kimse duramaz. Bu sayede bebeğinizi bol bol emzirebilirsiniz.
Ben önce bebeğimi koklamış sonrasında gözlerinin içine bakıp gülümseyerek onu emzirmeye başlamıştım. Şimdi yine aynı güzel duyguları sil baştan yaşıyorum. Küçük oğlum Arif Kemal’i de aynı duygularla mutlulukla emziriyorum.
Unutmamak gerekir ki nasıl başlarsak öyle gider.
Her şeye rağmen eğer sütünüz az ise;
1- SU TÜKETİMİ
Sütü arttırmanın en kolay ve en hızlı yolu bol su içmekten geçiyor. Ben günde 3- 3,5 litre su içiyordum. Bu sayede hem zinde kalıyor hem de günden güne sütümün arttığını gözlemliyordum. Su tüketimi aynı zamanda vücuttan toksinlerin öncelikle ter ve idrar yoluyla atılmasına yardımcı olduğu için mükemmel bir detoks yöntemi olup doğum sonrası hızla forma girmemize de yardımcı olacaktır.
2- DÜZENLİ UYKU
Sütünüzün artmasını istiyorsanız düzenli uyku şart. Yorgunluk zamanla insanı depresyona sokup psikolojimizi de olumsuz etkileyeceğinden dolayı süt üretimimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
3- ASLA DİYET YAPMAMAK
Emzirme sürecinde düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmek süt üretimini ve sütün kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Emzirme döneminde diyet yapmak sütün azalmasına sebep olur. Ben ilk gebeliğimde 17,5 kilo ikinci gebeliğimde de 9 kilo almama rağmen asla diyet yapmadım. Zaten düzenli emziren anneler emzirirken sarf edilen efor sayesinde otomatik olarak diyet yapmadan zayıflamış olurlar.
4- ABUR CUBUR TÜKETMEMEK
Günümüzdeki yanlış inanışlardan biri de şekerli gıdalar tüketerek süt artırımı sağlanacağına inanmaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar şekerli besinlerin annenin ve bebeğin sağlığını tehdit ettiğini ve süt artırımına yönelik herhangi bir faydası olmadığı yönündedir. Şeker yerine tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
5- PROTEİN
Aynı gebelikte olduğu gibi emziren anneler de her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler.
6- YEŞİL VE TURUNCU RENKLİ SEBZELER
Semizotu, ıspanak ve pazı gibi sebzeleri de haşlayarak, sebze yemeği şeklinde veya az yağda çok öldürmeden kavurmak.
Havuç ve kavun gibi turuncu renkte olan ve beta karotenden zengin olan sebzeler de süt üretimini arttırmaya yardımcıdır.
7- KIRMIZI VE TURUNCU MEYVELER
Kırmızı ve turuncu meyveler vitamin ve protein açısından zengin oldukları için süt üretimini arttırmaktadırlar.
8- ÇEMEN OTU TOHUMU VE DEREOTU
Süt bezlerini uyararak süt yapımını hızlandırır ve süt miktarını önemli ölçüde arttırır.
9- SİYAH SUSAM, KİMYON VE ARPA
10- ISIRGAN VE REZENE ÇAYI
Rezene ve ısırgan otu çayının mucizesi her daim bilinir. Emzirme sürecimde sütümün azalmaya başladığı 20.aydan itibaren abartılı olmamak kaydıyla haftada iki gün rezene ve ısırgan otu çayı içmiştim. Rezenenin aşırı tüketimi süt üretimini tamamen durduracağını unutmamak gerekir.
11-KEÇİSEDEFİ OTU, MİNE ÇİÇEĞİ GİBİ GALAKTOGOG ETKLİ BİTKİLER
Süt yapımını ve süt miktarını önemli ölçüde arttırırlar.
12- SARIMSAK
Her derde deva sarımsak da süt üretimini önemli derecede arttırmaktadır.
Her şeye rağmen sütünüzün yeterli olup olmadığını merak ediyorsanız;
*Bebeğinizin düzenli kilo alımından,
*Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı kaka yapmasından
*Bezini günde en az 6 ile 8 kez arasında ıslatmasından
*Hareketlerinde azalma olmamasından
*Emzirip gazını çıkardıktan sonra sakince uyumasından anlayabilirsiniz.
Sevgiyle kalın…