A’DAN Z’YE HASTANE ÇANTASI HAZIRLIĞI

admin Eylül 5, 2017 0

Doya doya tadını çıkarıp sil baştan yaşadığım gebelik sürecimi 8 Ağustos’ta tamamlayıp oğlumu sağlıkla kucağıma aldım. Anne adaylarına fikir verebilmek adına doğum sonrası ilk yazımın hastane çantası hazırlığı olması gerektiğine karar verdim. Geçmiş deneyimlerimden de yararlanarak doğum için hazırlanacak bir çantada neler olması gerektiğini tüm detaylarıyla A’dan Z’ye yazdım

Öncelikle ilk gebeliğimin üzerinden 7 yıl geçmiş olduğu için değişen bir çok ürün ile karşılaştığımı söyleyebilirim. Gelenekçi bir insan olduğum için de oğlum Ömer Doruk’u dünyaya getirdiğimde kullanıp memnun kaldığım ürünlerin yerine karşıma çıkan yenileri koyamadım.

Hazırlığımı yaparken daha yolun başında olan anne adaylarına faydalı olabilmek istedim ve tavsiye niteliğinde valizimdeki her şeyi teker teker yazdım. Umarım fikirlerim taze anne adaylarına ışık olur.

ANNENİN İHTİYAÇLARINI SIRALAYACAK OLURSAK;

Öncelik tabi ki gecelikte…

Ben ilk gebeliğimden kalan ve hatıra olarak sakladığım geceliğimin yerine yeni bir gecelik koyamadım. 7 yıl önce aldığım gecelik ve sabahlık takımı bana göre hala piyasadakilerin en güzeli 🙂 Eminönü’nde ismini hatırlamadığım bir dükkandan almıştım. %100 pamuklu penye kumaştan, terletmeyen, kolları kısa fırfırlı, yakası kare kesim modeldeki emzirmek için kolay açılabilir düğmeleriyle krem rengi taşlı geceliğim ve yakasından dizlerime doğru full gümüş detayıyla sıra sıra inen sabahlığım da hala favorim.

Yazın doğum yapacaksanız gecelik seçerken tercihen kısa kollu olmasına ve resim çekilirken de yan profilden vereceğiniz pozlar için kollarının fırfır veya dantel detaylı olmasına dikkat edebilirsiniz. Doğumunuz kış mevsimine denk gelirse de polar bir sabahlık işinizi daha çok görecektir.

* Gecelik ve sabahlık dışında valizinize bir de uyurken giyebileceğiniz veya yanınızda yedek olarak bulundurabileceğiniz 1 pijama takımı da koymanız uygun olacaktır. Doğumunuz kış mevsiminde olacak ise uzun yaz mevsiminde ise kısa kollu kapri şeklinde olabilir.

Terlik ve Lahusa Tacı

* Gecelik ve pijama takımınıza ve konseptinize uygun süslü bir terlik ve ona takım bir lausa tacı da hastane çantasının olmazsa olmazlarından. Ben taç konusunu fotoğraf çekimi için yanıma 3- 4 adet aldım.

İç çamaşırına gelince…

* Ben iç çamaşırı olarak birçok kadının tercih ettiği tek kullanımlık lohusa külotlarını yıkanamadığı için tercih etmemiştim. Tercihim her zaman gebeliğim boyunca da kullandığım %100 pamuklu penyeden olan dikişsiz hamile külotları olmuştur. 1 paket büyük boy ped ile birlikte bu külotlardan da çantanıza 6 adet koymak yeterli olacaktır.

* Doğum yaptığınız mevsime göre yanınıza 1 veya 2 adet V yaka emzirme atleti de koyabilirsiniz.

(Ben yaz- kış atlet kullanmadığım için yanıma belki lazım olur diye sadece 1 adet aldım)

Emzirme sütyeni tercihim de Blackspade marka oldu.

Diğer ihtiyaçlar…

* Mevsimine göre ince veya kalın 1 adet çorap

* 1 adet orta boy havlu

* Göğüs pedi ve meme ucu merhemi

Göğüs pedi göğüsünüzden gelen sütün geceliğinize leke yapmaması ve sizi kuru tutması açısından son derece önemli.

Meme ucu merhemi; Ben ilk gebeliğimde de hızlı iyileştirmesi açısından krem değil özellikle merhem formunu tercih etmiştim. Emzirirken göğüsünüzün yara olmasını engellemek için 34. veya 35. haftadan itibaren düzenli kullanmaya başlamak uygun olacaktır.

* İlk gebeliğimde de kullandığım mucizevi bir merhemim var fakat ilaç ismi olduğu için ismini buradan yazamıyorum 🙂 Öğrenmek isteyenler yazımın yorum kısmına bilgi almak istediklerini belirtirlerse özelden seve seve yardımcı olurum.

* Göğüs ucu çıkarıcı

Bebeğin memeyi rahatça kavrayıp emebilmesi için annenin göğüs ucunun belirgin olması gerekir. O yüzden göğüs ucu çıkarıcı hastahane çantasının olmazsa olmazlarından.

Güvenilir bir markanın göğüs pompası

* Manuel sağım yapmak uzun sürüp yorucu olacağı için ben ilk gebeliğimde de elektrikli pompa tercih etmiştim. Pompalarla ilgili olarak eminim ki çoğu anne adayının aklında tekli pompa mı çiftli pompa mı kullanmak gerekir sorusu vardır. Ben 7 ay doğum izni yaptıktan sonra işine geri dönmüş ve sık sık sağım yapmak zorunda kalıp oğlunu emekle 26 ay emzirmiş bir anne olarak kesinlikle tekli göğüs pompasını tercih etmenizi öneririm. Çünkü çift göğüs sağım yapan pompalar enerjinizi hızlıca alıp götürecektir. Sonrasında da aynı anda tekrar iki göğüsünüz birden şişecek, bu durum anneyi zorlayacaktır. Bunun için tekli pompa almanızı tavsiye ederim.

* Süt verme konusunda problem yaşama ihtimalinize karşı sağdığınız sütleri saklamanız için yanınıza süt saklama poşeti ve kaşık biberon da alabilirsiniz. Bebeğiniz yarık damak veya yarık dudak problemi ile doğduysa bunlara özel biberonların da varolduğunu bilmenizde yarar var. Gerekirse yakınlarınız bir bebek mağazasından bu tip biberonları hemen alıp temin edebilirler. Unutulmaması gerekir ki bebeğinizin dünyaya geldiği ilk anlarda alacağı anne sütü onun için son derece yararlı.

Yanınızda götürmeniz gerekecek ufak tefek eşyalar için de ben hep yedek makyaj çantalarımı değerlendirmiştim. Bu çantalar valizin içinde hızlıca bulabilmek açısından son derece kullanışlı oluyorlar.

Makyaj çantalarına;

* Uygun boyutta bir el aynası,

* Tarak ve makyaj malzemeleri

* Seyahat boyunda diş macunu, diş fırçası, deodorant, kolonya ve 1 adet sabun

* Nüfus cüzdanı, kartvizitlik, şarj aleti vb. ihtiyaçlar konulabilir.

* Fotoğraf makinesi veya kamera

Hastaneye gelecek olan bir fotoğrafçınız yoksa fotoğraf makinesi ve kameranızı şarj aletiyle birlikte yanınıza almanız yakınlarınızın sizi ve ailenizi çekmesi için gerekli olacaktır.

* En önemli detaylardan biri doğumdan önce hastane ile irtibat

Doğuma gitmeden önce hastane ile konuşmanız da yararınıza olacaktır. Mesela bazı hastaneler kapı süsü ve süsleme hizmeti, lohusa şerbeti, bebek için hastane çıkışı ve kuaför gibi hizmetler de sunabiliyorlar. Bunlar hakkında bilgi sahibi olursanız bebek için hazırlanması gereken bazı süslemeleri de hastaneden temin etmiş ve yorulmamış olursunuz.

Ben merkezi bir yerde bulunan çok bilindik bir hastanede doğum yapacak olmama rağmen hastanenin ikram masası temin edemeyeceğini ancak kantinden rica ile alabileceğimizi öğrendiğim için yanımda bir de portatif kurulum yapılabilecek bir masa götürmek zorunda kalacağım. İkram sunumu için kullanacağım bu masanın tüm detayları ile de birebir ben ilgileneceğim.

Hiçbir organizasyon şirketiyle anlaşmadan tüm özel günlerimde olduğu gibi her türlü detayı ile ancak birebir ilgilenirsem içime sineceği için doğumumum da tüm organizasyonunu ben yaptım. Tüm süsleme ve sunum detayları için gerekli alış verişi ‘Baby Shower Partim’ yazımda bulabilirsiniz. Sunum için aldığım gümüşlerin hepsini hem Baby Shower Partimde hem de hastanede kullanabileceğim şekilde gümüş aldım. Bunları da kutularıyla birlikte orta boy bir valize sığdırarak hastaneye gideceğim.

Bebek şekerinden ziyaretçilerime dağıtılacak lavanta keselerine, çikolatalardan lokuma, marsmallowdan yanında çocuğuyla gelen arkadaşlarımın çocuklarına verilecek olan şeker hamurlu kurabiyelere kadar sunum masasının herşeyi ile birebir ilgilendim. Lohusa şerbetini de her daim yanımda olup hiçbir alış verişimde beni yalnız bırakmayan annem hazırlayacak.

*Kapı süsü ve panolar

Ben kapı süsü olarak hastane konseptime uygun üzerinde pleksi harflerle bebeğimin isminin yazılı olduğu kral taçlı bir kapı süsü tercih ettim.

Pano olarak da eşimle birlikte oğlumun motivasyonu için ‘Ömer Doruk Abi Oluyor’ ve ‘Arif Kemal Hayatımıza Hoşgeldin’ panosu hazırladık.

BEBEĞİN İHTİYAÇLARI

* 2 adet hastane çıkışı (Tercihen üzerine bebeğin adını işletebilirsiniz, ben öyle yaptım)

* 6 adet kısa kollu alttan çıtçıtlı body (Bebeğim yaz mevsiminde doğacağı için kısa kollu tercih ettim)

* 3 adet iki parçalı yenidoğan tulumu (Bebeğin göbek bağı hemen düşmeyeceği için valizime iki parçalı tulumlar koydum)

* 2 adet eldiven

* 2 adet şapka

* Orta kalınlıkta ağır olmayan 1 adet bebek battaniyesi

* Bebek bezi ve yenidoğan ıslak mendili

Bebek bezi olarak organik bir marka tercih ediyorum. Lazım olur belki diye valizime ıslak mendil de koydum. Fakat ilk zamanlar ıslak mendil kullanmadan bebeğimi pamuğu ıslatarak silmeyi veya direkt poposunu yıkamayı uygun buluyorum.

* Pişik kremi

Yine ilk gebeliğimde de kullandığım mucizevi bir pişik pomadım var fakat ilaç ismi olduğu için ismini buradan yazamıyorum 🙂 Öğrenmek isteyenler yazımın yorum kısmına bilgi almak istediklerini belirtirlerse tabi ki yardımcı olurum. Krem kullanmıyorum daha hızlı iyileştirdiği için özellikle pomad tercih ediyorum.

*Kundak

Eskiden büyüklerimizin yaptığı sıkı sıkıya kundak değil tabi ki. Sadece yenidoğan bebeğin ellerini kontrol etme duyusu henüz tam olarak gelişmediği için bebeğimi sakinleştirip rahat uyumasını sağlayabilmek adına yarım kundak yapmayı tercih ediyorum. Bunun için de annemin hala sakladığı benim bebeklik kundağım valizimdeki yerini aldı 🙂

* Emzik

Emzik yazdım ama ben ilk çocuğumda da kullanmamıştım ikincide de kullanmayı düşünmüyorum. Hem bebeğimin ağzında plastikten bir malzemeyi sürekli olarak emmesini doğru bulmuyorum. Hem de emziğin bebekte yarattığı emme refleksi doyumu memeden uzaklaştırıp tokluk hissi vereceği için tercih etmiyorum.

* Oto koltuğu veya portbebe

Arabanız varsa zaten artık bebeğiniz için oto koltuğu alma zamanınız gelmiş demektir. Eğer arabanız yoksa mutlaka portbebe almanızı tavsiye ederim. Hem hastane çıkışında hem de bebeğinizi düzenli götüreceğiniz rutin doktor kontrollerinde bebeğiniz uyusa dahi rahatsız olmayacak, konforlu olması açısından işinizi görecektir.

 

Umarım tavsiyelerim tüm anne adaylarına yardımcı olmuştur.

Yavrunuzu sağlıkla kucağınıza almanızı dilerim.

 

Sevgiyle kalın…

Yorum Yaz »