27.Hafta/ Bu hafta balıktan tiksindim balık yağı kullanmaya başladım
Oğlum her geçen gün daha da büyüdüğü için yeri daralmaya başlıyor. Bu hafta rahmim artık gittikçe büyüyerek göğüs kafesimi sıkıştırmaya başladı. Hamilelik yogasında öğrendiğim nefes teknikleri özellikle bu haftada çok işime yaradı ve beni rahatlattı. Bu hafta oğlum ultrasonda gördüğümüzde epey büyümüştü. Artık bana daha sağlam tekmeler atabiliyor 🙂
Göbeğimden aşağıya doğru inen kahverengi çizgi de günler geçtikçe koyulaşmaya devam ediyor. Vücudumda şimdilik karın çevremdeki büyümeden farklı bir değişiklik yok.
Bu hafta itibariyle bebeğimin kalsiyum ve demir ihtiyacını artık benden karşılayacağını öğrendiğim için yediklerime çok daha fazla dikkat etmeye başladım. İçinde kalsiyum ve demir olan her şeyden bol bol yiyorum. Tek sıkıntım midemi bulandırdığı için artık çok fazla balık yiyemiyorum. Bu durumu doktorumla da paylaştım. Bana balık yağı önerdi. Bu hafta itibariyle bir de her akşam yatarken artık balık yağı hapı içmeye başladım.
Evimizde artık oğlum için ufak ufak hazırlıklar yapmaya da başladık. Gardolabı kuruldu ve hazırlandı. Daha önceden aldığım kıyafetler bu hafta yıkanıp ütülenecek. Küçücük kıyafetlerine bakmak bile beni çok mutlu ediyor.
Doktorumun istediği testler
LDH, AST, ALT, BUN (Üre nitrojeni), Kreatinin, Ürik asit, Protein total, en az 18 parametre kan sayımı, idrar tahlili (strip ve mikroskobi), Kreatinin Klerens, Total protein, Kreatinin
27.Hafta Bebeğin Gelişimi
Bu hafta bebek 37 cm ağırlığı ise aşağı yukarı 850 gr yani aşağı yukarı bir bostan patlıcan kadar.
Bu hafta bebeğin beyin dokusu ve akciğerleri hızla gelişmeye devam ediyor
Gözlerindeki tabakalar oluşmaya başlar.
Beynin görsel kısmı aktif olduğu için ışığı görebilir
28.Hafta/ Bu hafta bol bol C vitamini tüketmeye gayret ettim
Sabahları çok erken kalkıp yaptığım yürüşler gün içinde bende öğle uykusuna yatma isteği uyandırıyor. Bu sebeple bu haftadan itibaren yine öğle uykularına yatmaya başladım. 1- 2 saat uyuduktan sonra kendimi daha dinç hissedebiliyorum.
Yememe, içmeme yine her zamanki gibi çok dikkat ediyor gereksiz kaloriler almıyorum. Bu hafta özellikle kendime C vitamini takviyesi yaptım. Gün içinde mutlaka 1 öğün et 1 öğün de mevsim sebzesi tüketiyorum. Meyveyi de içinde şeker olduğu için çok az miktarda ara öğün olarak tüketmeye başladım.
Bu hafta itibariyle sık sık idrara çıkmaya başladım. Çoğu zaman geceleri de uyanıyorum.
28.Hafta Bebeğin Gelişimi
Bu hafta bebeğin kilosu 1000 gr, boyu ise 37cm. Yani artık ortalama bir karnbahar kadar
Bu hafta itibariyle bebek çok hareketlidir
Vücudu gelişmeye, büyümeye ve yuvarlaklaşmaya devam etmektedir.
Kaş ve kirpikleri tamamlanmak üzere
Cilt altı yağ dokusu hızla artmış ve kasları güçlenmiştir
Saçları uzamıştır
Annesinin sesini tanıyabilecek bir yetiye sahiptir
Beyni gelişmeye devam etmektedir
Parmaklarını emer
Saçları uzamaya devam etmektedir
Gözlerini kırpabilir
Tekme atabilir ve yuvarlanabilir
Hıçkırabilir ve gülümser
29.Hafta/ Bu haftayı bacağa kramp girme haftası ilan ediyorum
Bu haftayı bacağa kramp girme haftası ilan ettim. İlk gebeliğimde sıkça yaşadığım krampları bu sefer yaşamıyorum diye epey sevinmiştim ama boşunaymış. Nedense bu hafta başından beri geceleri bacağıma krampalr girmeye başladı. O kadar şiddetli oluyor ki kramplardan dolayı uykumdan uyanmaya başladım. Şimdilik yeni başladım diyebileceğim magnezyum ve kalsiyum içeren hapın önümüzdeki günlerde de etki etmesini ummaktan başka çarem yok gibi. Bu hafta yürüyüşlerimi biraz çoğalttım. Artık her sabah kısa kısa yürüyüşler yapıyorum.
Göğüslerimde de bu hafta itibariyle belirgin bir şekilde hassasiyet hissediyorum. Bu durum süt üretiminin de hızla devam ettiğini gösteriyor.
29.Hafta Bebeğin Gelişimi
Bu hafta bebeğin boyu yaklaşık 39 cm, kilosu 1150 gr ve bir bal kabağı kadar oldu bile.
Bu hafta bebeğin akciğerleri ve kasları gelişmeye devam ediyor
Tat dokusu gelişmiştir
Solunum hareketleri nispeten daha düzenlidir
30.Hafta/ Muayenelerim sıklaştı
Bu hafta karnım birden bire kocaman oldu diyebilirim. Rahmim gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Çok hafif mide yanması hissettiğim için küçük porsiyonlarda yemekler yiyorum. Asla asitli içecekler içmiyorum. Uzanırken ve yatarken de hep sol tarafıma dönüp bacaklarımın arasına yastık koyarak yatıyorum. Bu pozisyonda dinlenmek bana çok iyi geliyor.
Günlük yaptığım kısa mesafeli yürüşler de beni bu hafta çok rahatlattı.
Doktorumun istediği testler
LDH, AST, ALT, BUN, Kreatinin, Ürik Asit, Protein total, Kreatinin Klerens- GFR, Total Protein, Protein idrar, 24h’lik İdrar volumu, Kan sayımı, Eritrosit sayımı, Hematokrit (HCT), Hemoglobin (HGB), MCV, MCH, MCHC, Lökosit Sayımı (WBC), Trombosit sayımı (PLT), RDW-SD, RDW-CV, PDW, MPV, P-LCR, PCT, Notrofil (%), Notrofil (uL), Lenfosit (%), Lenfosit (uL), Monosit (uL), Eozınofıl (uL), Bazofil (%), Bazofil (uL), tam idrar tahlili
30.Hafta Bebeğin Gelişimi
Bebeğin boyu yaklaşık 40cm, kilosu da 1400 gr. kadardır. Bu haliyle de orta boy bir lahanaya benzetilir.
Bu hafta itibariyle bebek artık hıçkırabilir
Sese ve ışığa tepki verebilir
Gözyaşı oluşumu başlamıştır
Akciğer gelişimi devam eder
Bu hafta itibariyle görme yeteneği gelişmeye devam ediyor
Sık sık hareket eder
Bu hafta ayak tırnaklar oluşmaya başlar
Erkek bebeklerde bu hafta testisler skrotuma iner.