18.Hafta/ Bebeğimin hareketlerini hissetmeye başladım
Rahmim artık bir kavun büyüklüğünde ve göbek deliği ile kalça kemiği arasında kalıyor. Bu hafta oğlumun hareketlerini çok daha net olarak hissedebiliyorum. Çok mutluyum.
Hamileliğimin başından beri gebelik çatlakları oluşmaması için her akşam vücuduma zeytinyağı sürüyorum.
18.Hafta Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin 18. haftasına geldin ve bebeğinin birçok organı tamamlanmak üzere. Bu hafta o kocaman bir dolma biber kadar. Boyu 1 cm daha uzadı ve 14 cm kadar artık. Kilosu da 200 gram.
Bebek hareketleri bu haftada anne tarafından çoğunlukla hissedilir ancak ilk gebeliklerde 20 haftaya kadar beklemek gerekebilir. On sekizinci haftada bebeğin ellerinde ve ayaklarında parmak izleri ve katlantılar oluşmaya başlar.
Mekonyum (bebeğin ilk dışkısı) barsaklarında birikmeye başlar Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar.
Bebek bu haftalarda hıçkırabilir, tekme atabilir, yutabilir.
Bebeğinizin el ve ayaklarındaki kıvrımlar belirginleşmeye başlamıştır. Parmak izleri oluşmaya başlamıştır.
İç kulak kemikleri ve sinirler gelişmektedir. Bebeğiniz sizin kalp atışlarınızı duyabilir, dışarıdan gelen seslerle irkilebilir.
Kıkırdak doku kemikleşmeye devam eder. Bacak ve köprücük kemikleri ilk kemikleşen yapılardır. Tat alma duyusu gelişmeye başlar. Acı ve tatlıyı ayırt edebilir.
Emme ve yutkunma gibi ağız hareketleri yapan bebeğiniz 18. haftada başparmağını emmeye başlayabilir. Emme refleksi doğuştan gelen yaşamsal bir reflekstir. Bu hareketini kontrole gittiğinizde ultrasonda da görebiliriz.
Hamilelikte 18.Hafta bebeğinizin kıkırdak olan kemikleri artık sertleşmektedir. Kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için bu haftadan sonra bol süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz.
Bebeğiniz büyüyüp hareketlendikçe yeri dar gelmeye başlayacaktır. Plasenta, göbek kordonu ve amniyon sıvısı bebeğiniz doğana kadar rahminizde yerini daraltacaktır. Ama rahminizin esneme özelliği sayesinde bebeğiniz rahatça hareket edecektir. Ve her hareketini daha rahat hissedeceksiniz.