MİNİCİK ATAN KALBİM 16. HAFTA

admin Haziran 13, 2017 0

Bebeğimin cinsiyeti belli oldu

Bu hafta bebeğimizin cinsiyeti için heyecan dorukta. Oğlum abi oluyor acaba kız kardeşi mi yoksa erkek kardeşi mi olacak? Günlerdir heyecanla beklediğimiz gün geldi, çattı. Doktorumuz bugün yüksek ihtimal bebeğimizin cinsiyetini öğrenebileceğimizi söylediği için annem, babam, kız kardeşim, eşim ve kayınvalidem hepimiz hazır bekliyoruz. Herkes çok heyecanlı. Cinsiyet üzerine herkesin yaptığı yorumları bir bir not etmiştim. Bakalım sonuç ne çıkacak? Veee derken bir oğlum daha olacağını öğreniyorum. Yine duygusalım, yine gözyaşlarım mutluluktan sel oluyor. Eşimin içine doğan, oğlumun Allahım ne olur erkek kardeşim olsun diye ettiği dualar kabul oluyor. Bugün çok çok mutluyum. Allah isteyen ve bakabilecek olan herkese bu mutluluğu nasip etsin inşallah. Bu hafta bebeğimizin cinsiyetini öğrendikten sonra üçlü test için kan verdim. Bu tarama testi Down sendromu olan bir bebek taşıyıp taşımadığınızın anlaşılabilmesi için önem taşıyor. Bu testle HCG ve alfa-fetoprotein seviyesi ölçülüyor. Bu hafta doktorum kandan aşağıdaki tarama testlerini istedi.

Doktorumun istediği testler

Gebelik Haftası, Anne yaşı (Beklenen doğum tarihinde), MS AFP düzeyi, MS AFP MoM değeri, Maternal serum uE3 düzeyi (serbest E3), uE3 MoM değeri, Trizomi 18 riski, B HCG MoM değeri, Maternal İnhibin A düzeyi, İnhibin A MoM değeri, Down Sendromu Riski, Yalnız Anne yaşına göre Down Riski, NTD (Açık Spina Bilfida) Risk oranı, Maternal B HCG düzeyi

16. ve 18. Haftalarda uygulanan diğer bir test ise Amniyosentez imiş. Amniyosentez; bebeğe ve plesantaya zarar vermeden rahmin olduğu yere karın bölgesinden bir iğne yerleştirilerek şırıngayla sıvı çekilip bu sıvının incelenmesi anlamına geliyor. Bebekte oluşabilecek anormalliklerin %40’ı bu sıvının incelenmesiyle ortaya çıkıyor.

Peki Amniyosentez hangi durumlarda istenebilir?

*Down (Kromozom hastalığı) sendromunun incelenmesinde,

*Anensefali (beyin ve kafatası kemiklerinin oluşmaması) sinir sistemi hastalığı,

*Kan uyuşmazlıklarından kaynaklanan hastalıklar,

*Doğuştan gelen metabolizma kusurlarının incelenmesi ,

*Hemofili (Kan pıhtılaşması durumu) ve duchenne(kas hastalığı) hastalıklarının incelenmesi durumlarında istenebilir. Fakat Amniyosentez yaptırmanın da bazı riskleri oluyor: Ceninin, plesantanın veya kordonun zarar görmesi, enfeksiyon kapmak veya düşüğe sebep olmak gibi.

 

16.Hafta Bebeğin Gelişimi

Gebeliğin 16. haftasındasın ve bebeğin bu hafta yaklaşık 100 gram ve boyu da 11 cm. O tıpkı sulu bir portakal boyutunda bu hafta.

Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur ve sık sık hareket eder, artık hareketleri daha koordine ve güçlüdür.

Göbek kordonunu tutabilir. Bebeğin hareket edebileceği rahim içerisindeki alan artık daha geniştir.

Bebeğin tırnakları iyice gelişmiştir, bu gebelik haftasından itibaren daha da uzar.

Bu haftadan itibaren özellikle daha önceden doğum yapmış anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilirler.

Bebeğin kemikleri geliştikçe ve kasları güçlendikçe bu hareketler daha iyi hissedilecektir.

Bebek artık kafasını dik tutabilir.

Cildi hala çok incedir ve altındaki kan damarları görülebilir.

Yorum Yaz »